perjantai 15. joulukuuta 2017

AVOIN KIRJE TORI.FI:N JA APULAN VASTUUHENKILÖILLE

Päivitys 23.12. kirjeeseen ei ole tullut vastausta.

Iltasanomat uutisoi eilen jyväskyläläisen koiratrokaripariskunnan saaneen syytteet:

"Osa pariskunnan pitämistä eläimistä kuoli kaltoinkohtelun seurauksena.

 
Sisä-Suomen kihlakunnansyyttäjä vaatii yli vuoden mittaisia vankeusrangaistuksia lemmikkieläimiä rikosten välikappaleina käyttäneelle jyväskyläläiselle pariskunnalle. 24-vuotiasta miestä ja 20-vuotiasta naista syytetään peräti 27 eri rikoksesta.
Kahdessa eri kerrostaloasunnossa asunut pariskunta hankki kissoja ja koiria ilmaiseksi tai halvalla tai ottamalla niitä kokeeksi. Tämän jälkeen pariskunta myi lemmikkejä eteenpäin kalliimmalla. Ostajille pariskunta antoi vääriä tietoja eläimistä.
Kaava toistui hieman eri tavalla useita kertoja. Osto- ja myyntikanavana lemmikkitrokarit käyttivät usein tori.fi-sivustoa." (lihavointi blogistin).


En missään nimessä väitä, että tämä olisi jollain tavoin tori.fi-sivuston syy. Mutta kysyn nyt sekä sen että Lemmikkipalstojen Apulan ylläpitäjältä, mitä voitaisiin tehdä lemmikeistään luopuvien varoittamiseksi näistä ja mahdollisista muista huijareista?


Itse olen kokemusteni pohjalta laatinut neljä peukalosääntöä:


- jos ostajaehdokkaalla on salainen puhelinnumero, ota selville hänen osoitteensa. Jos sekin on salainen, älä myy eläintä!


- pyri aina käymään ostajan kotona kun luovut eläimestä. Jos tämä ei onnistu, pyydä henkilökortti nähtäväksesi


- älä myy eläintä osamaksulla


- jos sinä - tai varsinkin jos lemmikkisi - ei pidä ostajasta, älä myy/luovuta lemmikkiä!


Kerron yhden tapauksen, joka osui omalle kohdalleni. Jouduin luopumaan sekarotuisesta ovcharkasta. Koira oli poikkeuksellisen kaunis, joten kysyjiä riitti. Olin ilmoituksessa nimenomaan maininnut, että koiraa ei anneta kerrostaloon. - Eräs kysyjä kertoi asuvansa Kuopion lähellä järven rannalla. Hän vaikutti ihan ok:lta ja sovittiin että hän tulee katsomaan koiraa seuraavana päivänä. Hän sanoi tulevansa heti aamusta. Koska Kuopiosta on Pukkilaan aika matka, aloin ihmetellä. Otin puhelintiedustelusta selvää, että mies asui Espoossa kerrostalossa. Lähetin hänelle tekstiviestin kysyen asiasta. En saanut vastausta...


Kuriositeetin vuoksi kerron vielä, että koira sai myöhemmin kodin Leppävirralta järven rannalla olevasta talosta! Eli aika läheltä Kuopiota...ja olosuhteista jotka oikeasti olivat sellaiset kuin huijarin keksimät.


Joskus ihmisillä on syystä tai toisesta kiire päästä eroon lemmikistä. Onneksi on olemassa yhdistyksiä, jotka auttavat tällaisissa tapauksissa. Ei kannata tinkiä omista vaatimuksistaan sen takia, että kotia ei tunnu löytyvän.


Kysyn nyt tori.fi -sivuston ja Lemmikkipalstojen Apulan vastuuhenkilöiltä (lähetän tämän heille myös emailitse) seuraavaa:


Voisitteko ajatella, että laatisitte jonkilaisen varoituksen eläintrokareista? Rehelliset ihmiset eivät välttämättä vieläkään tiedä, että kaikki tässä maailmassa eivät puhu totta. Ja että kaikki eläinystävinä esiintyvät eivät todellakaan ole sellaisia? Koiratappelujen järjestäjät tarvitsevat "harjoitusvastustajia" tappelukoirilleen. Tällaiseksi  kelpaa mikä tahansa koira. 


Lopuksi julkaisen mainittujen koiratrokarien nimet ja kuvat. Olen hyvässä seurassa, koska eräs poliisi julkaisi viime vuonna eläintenpitokiellon saaneen naisen nimen ja kuvan. Kera pyynnön, että häneen otettaisiin yhteyttä mikäli naisella nähdään koira! - Tässä on kyse ennaltaehkäisevästä toiminnasta. En usko, että syyttäjän vaatima ehdollinen vankeustuomio toteutuessaankaan tulisi sammuttamaan kyseisen pariskunnan liikeideaa.


Kyse on kuitenkin elävistä olennoista ja netistä asiaa seuranneet ovat joutuneet seuraamaan näiden jäljiltä kateisiin jääneiden koirien entisten omistajien huolta ja murhetta.


Fanni Söderlund ja Joni Lahti.

1 kommentti:

  1. itse peräänkuulutan erityisesti Apulaan toivetta jotta myyjiä hieman seurailtaisiin. Sekä trokarit, että pikkurikolliset jotka tekevät eläimillä rikollista oksettavaa kauppaa on saatava pois palstoilta.

    En usko kauhean vaikeaa olevan. Vaikka eläimiä paljon kauttaan kulkee. Olisi eläimen, myyjän ja ostajan etu ja turva. Esim nimimerkit voisi kieltää kokonaan

    VastaaPoista